Linux Üzerine Oracle Database 11gR2 Kurulumu

Önceki yazıda Linux üzerinde oracle Database 11gR2 kurulumu için gereken konfigürasyonları tamamlamşıtık. Artık Sistemimiz kurulum için hazır hale gelmiştir.
Kurulum dosyalarımı bir ftp programı ile sanal makinemize gönderiyoruz. Kurulum dosyalarını bu linkten edinebilirsiniz. Linux versiyonunu tercih etmelisiniz. Filezilla kullanarak dosyalarımı sanal makine üzerine kopyalıyorum.
Kurulum dosyalarının bulunduğu dizine gidiyorum. Ben oracle kullanıcısının Desktop'ına kopyalamıştım.
Daha sonra unzip komutuyla iki dosyayı da çıkarıyorum. Masaüstümüze database adlı bir dosya oluşuyor bu işlemler sonucunda.
# cd Desktop

#unzip linux_11gR2_database_1of2.zip

#unzip linux_11gR2_database_2of2.zip
Kuruluma başlamadan önce oracle içn linux üzerinde gerekli olan disk alanı, ekran çözünürlüğü vb. ayarları kontrol edelim.

Memory gereksinimi : Oracle 11gR2 1gb Memory bekler en az. Bu 1gb sadece oracle DB'nin ihtiyaç duyduğu memory'dir.

# grep MemTotal /proc/meminfo

komutuyla linux işletim sistemimizin memory değerini öğrenebiliriz.

SWAP alanı : Memory mikarına göre değişir.
1GB- 2GB arası RAM ; Bellek Alanının 1.5 katı kadar SWAP Alanı olmalıdır.
2GB- 16GB arası RAM ; Bellek Alanı  kadar SWAP Alanı olmalıdır.
16GB'dan fazla RAM ; 16GB SWAP Alanı olmalıdır.

# grep SwapTotal /proc/meminfo

komutu sistemimizin swap değerini bize gösterecektir.

Disk Alanı gereksinimi : 11gR2 için en az 1GB temp alanına ihtiyaç duyulur.

# df -h /tmp

Enterprise Edition için veritabanı yazılımı dosyları  en az 4,35 GB alana ihtiyaç duyar. Disk ile ilgili ayrıntılı bilgileri bize aşağıdaki komut verir.

#df -h


Daha sonra database klasörünün içinde ./runInstaller 'ı çalıştırarak kuruluma başlıyoruz.
#cd database
#./runInstaller

Bu adımda oracle support hesabımız olmadığını varsayarak next diyoruz ve gelen uyarıyı yes dyerek geçiyoruz.

Bu adımda bize 3 seçenek sunuyor. ilk seçenek database yazılımını kurarken aynı zamanda bir database de kurup konfigüre etmek istiyorsak kullanabileceğimiz seçenek. ikinci seçenek yalnızca veritabanı yazılımını yüklemek istiyorsak kullanılabilir, DB oluşturma ve konfigurasyon işlemlerini daha sonra yapacağız. Son seçenek ise sistemimizde mevcutta çalışan DB'yi upgrade etmek için kullanılacak seçenektir. Biz 2.seçenegi seçip devam ediyoruz.

 Bu adımda kurulum şeklimzin ne olacağını belirliyoruz. Oracle RAC mimari ile henüz ilgilenmediğimiz için single instance kurulumu seçip tek node (düğüm) üzerine veritabanımızı kuracağız

 Bu adımda kurulumu hangi dizine gerçekleştireceğimizi seçiyoruz. Yeri gelmişken oracle dizin yapısından bahsetmek istiyorum .Konfigurasyon yaparken dizinleri oluşturmuş ve .bash_profile dosyasında bu dizinleri işletim sistemi değişkenlerine atamıştık.
Oracle Inventory dizini oracle yazılımının inventory bilgileri bu dizinde tutulacak.Daha sonra sisteme başka bir oracle yazılımı da kuracaksak kullanacağı dizin burası olacaktır.
oracle Base dizini oracle yazılımının kurulduğu en tepedeki dizindir. ORACLE_BASE değişkenine set etmiştik bash_profile dosyasında. Farklı sürümdeki oracle yazılımlarının tamamı bu dizin altına yüklenebilir.
Oracle Home dizini Oracle yazılımını kurduğumuz dizindir.ORACLE_HOME değişkeni ile atanır.Farklı oracle DB yazılımları için bu dizin farklı olmalıdır.

 Bu adımda ise oracle inventory dizinini seçmemiz isteniyor.

 Database Administrator görevini vereceğimiz grubu seçip ilerliyoruz.
Son adımda ise bize kurulum için seçtiğimiz ayarların bir özetini sunuyor. İstersek kaydedebiliyoruz bunu. Finis diyerek dosyaların kopyalanması işlemini başlatıyoruz..


Kurulum dosyaları kopyalanırken bir aşamada bizden root kullanıcısı ile yukarıdaki scriptleri çalıştırmamız isteniyor.

#su - root

#cd /u01/app/oraInventory/

#./orainstRoot.sh

#cd /u01/app/oracle/product/11.2.0/db_1

#./root.sh


Bu scritpleri çalıştırdıktan sonra OK seçeneğine tıklıyoruz ve kurulum tamamlanıyor. Artık Linux işletim sistemi üzerinde ORACLE Database 11g R2 yazılımı kurulmuş durumdadur. Sonraki yazımda Oracle Database oluşturulması konfigurasyonları hakkında bilgi vereceğim.
İyi çalışmalar.





































0 yorum:

Yorum Gönder