Oracle veritabanı uzmanı olarak son zamanlarda katıldığım çoğu oracle seminerinde Oracle Cloud üzerine hazırlanmış sunumlar dinliyorum. Cloud teknolojisini konuştuğumuz zaman çoğu meslektaşım gibi benim de aklıma 'iyi de cloud, oracle tarafından hayal edildiği kadar popüler olursa biz DBAler ne iş yapacağız? ' sorusu geliyor. Bu durumla ilgili olarak çıkış yolu olarak oracle becerilerimizin yanına nosql, postgresql yada bigdata gibi bazı konu başlıklarında iyice tecrübe edinmek gerekiyor fikri sohbetlerimizin kapanış cümlesi oluyor. İyi de nosql db ile ilgili okuduğum bir çok kaynak da (hele ki developer kökenli insanlar tarafından yazılmışsa) yaşasın dba bağımsız uygulama geliştirme nidalarıyla nosqle dört elle sarılıyor. Neyse biz üzerimize düşeni yapalım da, elbet dbdeki hatayı restart ile çözemedikleri bir durumda bize işleri düşer :)
NoSQL nedir?
İlişkisel veritabanlarının aksine veriyi şema ve tablo bazında tutmayan, json veya xml formatında ve yapısal olmayan datayı tutan database sistemleridir. İnternet datasının hızla büyümesi ve bu dataya hızla erişme ihtiyacının ortaya çıkması bu sistemlerin geliştirilmesinin temel sebeplerindendir. İlişkisel veritabanlarında verinin doğruluğu ve tutarlı olarak saklanması prensibilyle geliştirilmişlerdir. Buna karşın nosql databaseler hızın önemli bir kriter olduğu sistemlerde kullanılır. İlişkisel veritabanlarının güçlü ve maliyetli sunucularının yerine küçük küçük yatay olarak kümelenmiş sunucularla, high availability özellikleri yazılım geliştirme teknolojileri ile sağlanır.
Veri saklama metodları yüzünden çok büyük datayı ilişkisel saklama ihtiyacı olmadan, veriye hızlı erişim amacı ile tasarlanmıştır. Birden çok nosql database tipi bulunmaktadır, document base, graph stores, key-value stores, wide-column stores olarak kendi içinde ayrılır. Mongo, cassandra en popüler olan nosql databaselerdir.
0 yorum:
Yorum Gönder