Oracle ASM (Automatic Storage Management)

Oracle ASM, Oracle'ın depolama çözümüdür. Avantaj olarak sıralayabileceğimiz yönleri ise şunlardır.
I/O işlemlerinde performans kaybının önüne geçmesi
Veri dosyası taşıma ve dengelenmesi işlemlerini kendisinin yapması (rebalance)(Oracle Managed Files)
Disk grupları oluşturarak mantıksal bir küme yönetimi sağlar
DB çalışırken disk grubuna disk eklenebilir veya çıkarılabilir.

ASM'ninde Oracle DB gibi kendine ait bir instance'ı vardır. İnstance SGA alanı ve Background processlerin birleşimi olarak düşünülebilir. Varsayılan olarak 256M ayarlanır. ASM instance, disk grubu mount ederek ASM dosyalarını erişilebilir yapar, ASM instance database mount işlemini gerçekleştirmez.
ASM instance erişilemez duruma gelirse DB instance'da çalışmayacaktır.ASM instance single node üzerinde Tek DB ile çalışabileceği gibi Bir çok Db ile de çalışabilir. Şimdi Bu olasılıklara bir göz gezdirelim.


Yukarıdaki şekilde Single Node üzerinde çalışan biir ASM instance ve Birden çok DB instance görülmektedir.ASM instance metadata verisin yönetir ve ASM dosyalarını boş alanlara paylaştırır.DB instance bir ASM dosyası yarattığı veya açmak istediği zaman ASM instance gerekli bilgileri cevap olarak DB instance'a döner.Şekilde 2 adet disk grup bulunmaktadır. Disk grup A 4 diske sahipken; disk grup B 2 adet diske sahiptir. Database iki disk grubuna da erişebilir.
Yukarıdaki şekilde ise RAC ortamında ASM yapısı görülmektedir. ASM kümelenmiş depolama havuzu (Clustered Pool of storage) sağlar. Kümede yer alan RAC veya single Database sunucu için sadece birtane ASM instance vardır. Database'lerin hepsi aynı iki disk grubunu paylaşır.
Yukarıdaki Şekilde ise Clustered Storage Pool birden çok single instance database tarafından paylaşılmıştır. Böyle bir yapı için Oracle RAC lisansına ise gerek duyulmaz.Disk gruplarının paylaşımlı olarak kullanılmasını istiyorsak Oracle Clusterware yazılımını tüm nodelara yüklememiz gerekir.

ASM Disk Grup Birçok disk ve ASM yönetimini sağlayan temel bileşenlerden oluşan mantıksal bir yapıdır. Disk,files ve Allocation unit yapılarından oluşur.
ASM DİSK Asm Diskgrup için sağlanan storage yapısıdır.(diskgrupta yer alan ASM diskleri).Fiziksel bir disk olabileceği gibi logical bir volume de olabilir.Diskgruba bir disk eklendiği zaman ASM bu diski otomatik olarak isimlendirmektedir. Bu isim işletim sisteminde farklı bir isim olabilir, bir disk işletim sistemi düzeyinde node'lar arasında farklı isimlere sahip olabilir.Ancak ASM disk adı bütün nodelarda aynı olur.
Allocation Units Her ASM diski AU birimlerine bölünmüştür. AU disk grubun temel tahsis birimidir.Bir yada daha çok AU ise bir araya gelerek bir dosya extentini oluşturur.Bir yada birden çok file extent ise Bir ASM dosyasını oluşturur.
ASM dosyaları ASM disk grubunda depolanan dosyalar ASM files olarak adlandırılmaktadır. Herbir ASM dosyası, bir diskgrup içinde yer alır. Veri dosyaları haricinde, Control file, datafile kopyaları, SPFILE, Online Redo log,Archive log, RMAN backups,Datapump dumpsets , Disaster recovery dosyaları da ASM de depolanabilir.

Aşağıdaki şekil Oracle ASM instance'ın bileşenlerini göstermektedir.
Aşağıdaki Resimde ise DB instance'ın bileşenleri görülmektedir.
İki instance arasındaki farklılıklara bakacak olarak ASM instance oracle DB'den farklı olarak Free Memory ve ASM cache alanlarını bulundurur.Ve DB buffer cache, Redo log buffer ve java pool alanlarını bulundurmaz. ASM instance diskleri yöneten bir araç olarak düşünülebilir.
ASM instance yapılarını inceleyecek olursak ;
Shared pool : Metadata bilgisini bulundurur. Ki metadata disk gruplarındaki disklerin isimleri, disklerin boş alan bilgisi gibi verileri içermektedir. Metadata verileri şöyle sıralanabilir.
Bir diskgrubuna ait disk adları
Boş alan bilgisi
Bir disk grubundaki dosyaların isimleri
Datafile'ların lokasyonu.
Large Pool:  Paralel işlemler için kullanılır.
Free Memory: Boş olan, tahsis edilmemiş memory alanını ifade eder. DB instance da olduğu gibi ASM instanceda da AMM (Automatic Memory Management) özelliği vardır ve aktif olarak gelir. Ve SGA bileşenlerini yönetir.
İnstance SGA+ Background İşlemleri demiştik. Şimdi Background işlemlerini inceleyelim.

RBAL: Rebalance işlemini gerçekleştirir.Verinin ASM diskler üzerinde yeniden dengelenmesi işlemini yürütür.
ARBn: Destek görevinde olan bu process Rebalance işlemine destek olur.
GMON: Diskgrupları üzerindeki aktivitelerin yönetilmesi.
MARK:  AU'ların işaretlenmesi ile ilgili işlemleri gerçekleştirir.
Onnn:  ASM instance'a gelecek balantıları yönetir.ASM instance başlatıldığı zaman çalışır ve ihtiyac anında yeniden çalışır.
PZ9n:  Cluster sistemler için GV$ view'ından veri çeker.

ASM instance parametreleri:
ASM_DISKGROUPS: instance'a açılış esnasında mount edilecek disk gruplarını içerir.İnstance'ı diskgruplarını mount etmeden açarsak bu parametre dikkate alınmaz.

ASM_DISKSTRING: İnctance'a tanımasını istediğimiz disklerin listesini verir.

INSTANCE_TYPE: ASM instance için ASM olarak tanımlanmaktadır.

ASM_PREFFERED_READ_FAILURE_GROUPS: Failure grupların isimlerini tutar.

LARGE_POOL_SIZE: Bellek yönetimi otomatikse (AMM) bu parametreyi kullanmaya gerek yoktur.

SHARED_POOL_SIZE: Bellek yönetimi otomatikse (AMM) bu parametreyi kullanmaya gerek yoktur.

REMOTE_LOGIN_PASSWORD_FILE: Password sdosyasının kontrol edilip edilmeyeceğni belirtir.EXCLUSIVE varsayılan değeridir.

Bir sonraki makalede Oracle ASM'nin Kurulum ve yönetimini inceleyeceğiz















0 yorum:

Yorum Gönder