VirtualBox üzerine Oracle Enterprise Linux Kurulumu

Oracle Database kurulumuna başlamadan önce local sunucumuzu adım adım nasıl oluşturabiliriz bunu göreceğiz. Bu adresten Oracle Enterprise Linux'un dilediğimiz sürümünü indiriyoruz. ISO olarak kaydettiğimiz dosyayı virtual machine oluştururken boot edilecek kaynak olarak seçip yükleme işlemine başlayacağız. VirtualBox'ta new machine sekmesine tıklayıp yeni bir virtual machine oluşturuyoruz. İşletim sistemi türünü ve versiyonunu seçtikten sonra, sistem kaynaklarını (memory,hd,network adapters vb) ayarlayıp kuruluma geçiyoruz. Oracle Enterprise ISO dosyasını attach ettikten sonra makinemizi başlatıyoruz ve karşımıza gelen ekran aşağıdaki gibi olacaktır.

Bu adımı enter ile geçiyoruz.İkinci adımda bize kurulum cd'sini kontrol etmeyi isteyip istemediğimizi soruyor.Yani ISO dosyasında kuruluma mani herhangi bir bozukluk var mı check ediyor. Biraz zaman alacağı için ben bu adımı skip diyerek geçtim.İsterseniz kontrol ettirebilirsiniz.
Daha sonra gelen ekranda dil ayarlarını yapmamız isteniyor.Default olarak gelen english seçeneğini seçili halde geçiyorum..

Keyboard ayarlarını  yapmamızın beklendiği bu adımda Turkis'i seçiyoruz.Bu adımda next dediğimiz zaman gelen uyarıya yes ile geçiyoruz.
Kurulum yapacağımız disk üzerinde nasıl bir partition yapısı istediğimiz ile ilgili ayarlamaları bu adımda yapıyoruz. Ki biz combobox'tan ilk seçeneği seçerek.Remove all partitions on selected drivers and create default layout seçeneğini işaretliyoruz. Bu seçenek diskimizde varsa önceden oluşturulmuş partitionları silecek ve default bir kurulum yapılmasını sağlayacaktır.Diskte veri kaybı olacağına dair bir uyarı veriyor. Yes diyerek geçiyoruz bunu.

Bir sonraki adım sunucumuzun network ayarlarını yapacağımız kısım. Bu adımda makinemize bir hostname veriyoruz makineadı.domainadı şeklinde olmalıdır. ben dba.veys.com adını kullandım. IP ayarları için manual configuration'a tıklıyoruz. Oracle DB için sabit bir ip beklendiğinden, elle atıyoruz IP'mizi. Burada VBox ile sanal makineyi oluştururken; attach ettiğimiz network kartının türü önemli. Ben dış networkten bağımsız host-only bir ethernet kartı attach ettim. Ağ bağlantılarını görüntülediğimizde VBox için 192.168.56.1 ip'li bir bağlantı noktası oluşturulduğunu göreceğiz ki bunu Gateway ve DNS olarak kullanacağız.. Sabit ip olarak 192.168.56.111'i veriyorum sunucuma.

Daha sonra root kullanıcısı için password belirliyoruz.
Sonraki adımda OEL için gerekli paket konfigurasyonlarını seçerek ilerliyoruz. Konfigurasyonu yükleme esnasında yapmak için customize now diyoruz.
Daha sonra opsiyonel paketleri seçiyoruz ki OEL'i rahat kullanmak ve sonradan paket ve servis sıkıntısı çekmemek için bunların çoğunu seçmekte fayda var. Gerekli olanları ise google'dan search ettirebilirsiniz.
Kurulum dosyalarının yüklenmesi işlemi başlıyor burada sistemiz performansına göre değişebilecek miktarda bekliyoruz..
Kurulum bittikten sonra reboot istiyor. Reboot ederek yeniden başlatoyoruz sistemi.
Yeniden başlattıkan sonra lisans koşullarını kabul edip bir sonraki adıma geçiyoruz ve firewall ile ilgili ayarları yapabileceğimiz ekrana geliyoruz. Bu adımda firewall'u kapatıyoruz.
Selinux ayarlarını yapacağımız adımda selinuxu disable ya da permissive mod'a alarak ilerliyoruz.
Date-time ayarlarını yaptığımız adımda istersek sunucumuzu bir ntp sunucusu ile senkron şekilde çalıştırma ayarlarını yapabiliriz.Özellikle rac kurulumunda önemli bir adımdır.Daha sonra inceleyeceğiz.
Daha sonra gelen pencerede istersek yen bir user yaratabiliriz.Ancak ben root kullanıcısı ile login olup işlemleri bunun üzerinden gerçekleştireceğim için yeni bir kullanıcı yaratmadan bu adımı geçiyorum.
Bir sonraki adımda finish'e tıklayarak kurulumu bitiriyoruz. Artık elimizde üzerine database kurmak için gerekli bir işletim sistemimiz var.. Makineye ilk login olduğumuzda kullanımını kolaylaştırmak adına yapmamız gereken bir işlem var. VirtualBox guest addition 'u yuklemek.Bu araç sayesinde fareyi her defasında host tuşu ile deiştirmemize gerek kalmıyor. Ve çeşitli copy paste özellikerini kullanabiliyoruz. bunun için ctrl+D tuşuna basıyoruz sanal makine üzerindeyken.. Daha sonra yeni bir terminal ekranı açıyoruz ve şu şekilde cd'mizi mount edip kurulum scriptini çalıştırıyoruz.

# mkdir /mnt/cdrom
# mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
#cd /mnt/cdrom
# ./VboxLinuxAdditions.run


0 yorum:

Yorum Gönder